1 av 2
2 av 2
Raul Norberg, utredare. Foto: Jan-Åke Thorell
Ulricehamn

Kyld mat billigare och bättre

De flesta berörda i Ulricehamn är nöjda med den kylda maten inom äldreomsorgen. Ulricehamn var tidigt ute och en utvärdering visar nu att det blev både bättre och billigare än tidigare. Det konstaterar utredaren Raul Norberg.

– Ska man tro på enkätsvaren, och svarsfrekvensen är ganska hög, så säger de allra flesta att de är ganska nöjda med maten.

Själva måltiden upplevs som mer tilltalande, dessutom så är de stora fördelarna ett bredare utbud av maträtter och att den som får maten kan äta när den själv vill.

Ett problem med att servera varm mat har varit att många portioner måste ut på kort tid, vilket har krävt stor bemanning. Nu har antalet transporter minskat och förändringen blev även en lönsam affär.

Ungefär en miljon sparar kommunen på personalkostnader och nio av tio av dem som äter maten tycker att det blev bättre.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".