Borås

Ordinerade musselolja mot cancer

En naturläkare i Borås anhölls igår misstänkt för bedrägeri. Bland annat ska mannen ha tagit tiotusentals kronor betalt av en svårt cancersjuk kvinna, som ordinerades behandlingar med musselolja. En vän till kvinnan har berättat för Radio Sjuhärad om behandlingen.

Förundersökningen mot mannen har pågått sedan i februari och igår greps och anhölls han alltså. Polisen vill inte uppge varför han hämtades in just nu. Men enligt uppgifter till Borås Tidning fanns det risk för att mannen skulle lämna Borås.

I februari berättade Elisabeth Lind, en vän till en svårt cancersjuk kvinna, för Radio Sjuhärads reporter om hur en behandling kunde gå till.

– Hon skulle byta trosor två gånger om dagen, hon skulle byta lakan flera gånger i veckan, hon fick inte ha djur i köket och sådana saker som man inte riktigt förstår.

Det var 2005 kvinnan fick veta att hon hade cancer i magen. Till en början svarade hon ganska bra på sjukvårdens behandlingar, men sedan fick hon veta att hon bara hade ett eller två år kvar att leva.

Hon bestämde sig då för att pröva alternativ behandling hos naturläkaren i Borås. Han ordinerade bland anant vitkål, basilika och musselolja. Behandlingar som kostade nästan 70.000 kronor.

– Hon trodde så intensivt på att det skulle fixa sig. Hon dog i oktober 2007, och hon såg fram mot december för då skulle han kapsla in tumörerna, hade han sagt. Så att det skulle försvinna.

I februari sa mannen själv till Radio Sjuhärad att anklagelserna mot honom är falska.