Rynkig hund. Foto: Sofia Boo
Husdjur

Domare ska hindra sjuk hundavel

För att förhindra överdriven avel hos hundar har Svenska kennelklubben gått ut med en lista till domare som dömer på hundutställningar. Med på listan finns 47 raser med rastypiska överdrifter, som kan ge hälsoproblem. Domarna ska se till att det yttre inte påverkar hundens hälsa. Sju av raserna kräver omedelbara åtgärder säger Hans Rosenberg, presstalesman på svenska kennelklubben.

Sju raser klassas som raser där ”åtgärder krävs omdelbart”: engelsk bulldogg, mastino napoletano, chow chow, basset hound, fransk bulldogg, pekingese och shar pei.

Shar pei är en knähög hund med hudveck ocjh just dessa hundar föder Lisabeth Kömüwes i Borås upp sen flera år. Hon är med i kennelkubben och tycker inte om att man pekar ut shar pei som en särskilt sjuk hund.

– Jag tycker att det är helfel. De flesta av mina valpköpare har friska, fina hundar och jag tycker att det är tillräckligt bevis.

Men hon tror att det ögoningrepp som vissa av valparna behöver genomgå kan vara stötande för många.

– Det blir för tungt för dem att öppna sina ögonlock, och då måste man sätta ett stygn som sitter ungefär en vecka.

Och just det här ögoningreppet tycker inte Svenska Kennelklubben om, säger Hans Rosenberg, presstalesman.

– Nej, det är det ju inte

Det har gått till överdrift?

– Ja.

Men Lisabeth Kömüwes håller inte med. Hon säger att hon har vant sig och ser att hundarna inte lider.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista