Trafikpolisen flyttar till Göteborg. Foto: Malin Lundberg/SCANPIX.
Borås

Trafikpolisen bort från Borås

Trafikpolisen lägger ner i Borås enligt ett förslag som ska förhandlas fackligt i början av juni. Övervakningen av den tunga trafiken i Sjuhärad kan väntas bli sämre när trafikpoliserna flyttar till Göteborg.

Idag fick personalen i Borås reda på att deras jobb troligen finns i Göteborg i framtiden. Totalt berörs 14 personer av flytten till Göteborg.

– Det här gör vi för att vi har haft jättesvårt att rekrytera nya trafikpoliser till Borås, säger Erik Nord som är chef för länsordningspolisen.

Huvuddelen av de vardagliga poliskontrollerna – kontroll av nykterhet, hastighet och bältesanvändning – ligger inte längre på trafikpolisen enligt Erik Nord, utan sköts av andra poliser ute i polisområdena. Denna del av verksamheten påverkas inte av att Borås blir utan speciella trafikpoliser, enligt Erik Nord.

Däremot kan man räkna med att trafikpolisens huvuduppdrag, att övervaka yrkesmässig och tung trafik, kommer att minska i Sjuhärad. Med ökade restider, från Göteborg istället för från Borås, blir det helt enkelt mindre tid till övervakning.

Men problemen att nyrekrytera i Borås väger tyngre.

– Vi har på olika sätt, med olika former av växeltjänstgöring och prova-på-tjänstgöring försökt rekrytera personal, men vi har inte lyckats, säger Erik Nord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".