1 av 2
2 av 2
Jonas Colting. Foto: Charlotte Brunmark, SR
Borås

Colting stöttar misstänkt naturläkare

Den naturläkare i Borås som begärdes häktad idag och som ska ha behandlat en svårt cancersjuk kvinna med musselolja får stöd av elitidrottsmannen Jonas Colting.

Colting, som har fler medaljer från internationella mästerskap i triathlon och som också håller föreläsningar om hälsa, försvarar naturläkarens metoder.

Dan Larhammar som sitter i Kungliga vetenskapsakademien och är professor vid Uppsala universitet reagerar på att idrottsprofilen Jonas Colting försvarar naturläkaren som idag begärdes häktad.

– Den här typen av häxjakt som jag upplever att det har blivit nu ska man vara extremt försiktig att ge sig in i, säger Colting. Det är upp till var och en att bestämma vad man ska lägga sina pengar på. Hade jag varit dödsjuk hade jag inte ratat något av det som finns tillgängligt.

En förundersökning mot den misstänkte naturläkaren har pågått sedan i februari och i tisdags greps och anhölls han.

Jonas Colting har själv provat flera kurer hos naturläkaren, och han tror inte på anklagelserna om bedrägeri.

– Han har aldrig tagit något speciellt betalt, mer än för den maten han har lagat om jag har varit förkyld eller haft andra småbesvär. Han har ställt upp och fixat någon liten dryck eller soppa som har hjälpt.

– Det är ju inte som att någon har gått in och skimmat ett kontokort – utan det här är behandlingar och det kostar och det är upp till dig om du vill betala. 

I februari berättade Elisabeth Lind, en vän till den svårt cancersjuka kvinnan, för Radio Sjuhärads reporter om hur behandlingen kunde gå till.

– Hon skulle byta trosor två gånger om dagen, hon skulle byta lakan flera gånger i veckan, hon fick inte ha djur i köket och sådana saker som man inte riktigt förstår.

Det var 2005 kvinnan fick veta att hon hade cancer i magen. Till en början svarade hon ganska bra på sjukvårdens behandlingar, men sedan fick hon veta att hon bara hade ett eller två år kvar att leva.

Hon bestämde sig då för att pröva alternativ behandling hos naturläkaren i Borås. Han ordinerade bland annat vitkål, basilika och musselolja. Behandlingar som kostade nästan 70.000 kronor.

– Hon trodde så intensivt på att det skulle fixa sig. Hon dog i oktober 2007, och hon såg fram mot december för då skulle han kapsla in tumörerna, hade han sagt.

Jonas Colting kommenterar:

– Jag tror att det är förenkling, att det var betydligt mer invecklat än så. Jag tror att han tror att han hjälper, och att han har gjort det i många fall också. Han tar någon typ av marknadsmässigt pris.

I februari sa mannen själv till Radio Sjuhärad att anklagelserna mot honom är falska.

Lär mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".