Mark

Mer än 30 lärartjänster bort

Både gymnasiet i Mark och kulturskolan står inför mycket stora besparingar under de kommande åren. På tisdag ska utbildningsnämnden ta ställning till ett omfattande sparpaket som bland annat innehåller en neddragning på mer än 30 lärartjänster.

Uppräkningen över nedskärningar de kommande åren fyller flera sidor i utbildningsnämndens handlingar inför mötet.

Det handlar bland annat om mer än 20 lärartjänster som ska bort på gymnasiet, det handlar om en halvering av musik- och kulturundervisningen inom Kulturskolan. Det handlar om personal i stödverksamheter som ska bort bland annat minskning av studie- och yrkesvägledning, specialpedagoger och kuratorer som ska bort.

Gång på gång skriver utbildningschefen vad sparandet leder till: minskad måluppfyllelse, minskad utbud för elever att välja kurser.

Bakom sparkraven ligger ett par saker - minskat antal elever i gymnasieåldern och minskade skatteintäkter till följd av lågkonjunkturen vilket gör att 36 miljoner ska skäras bort fram till 2012.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".