Vitkål - en ingrediens som ska ha använts för att bota cancer. Foto: Scanpix.
BORÅS

Misstänkte naturläkaren släpptes

Uppdaterat 19.39
Den naturläkare som bland annat försökte behandla cancer med vitkål, försattes på fredagskvällen på fri fot av häktningsdomstolen i Borås. Mannen misstänks ha lurat till sig över en halv miljon kronor från svårt sjuka personer.

Läs mer:

På fredagenseftermiddagen hölls förhandlingarna för att häkta den omtalade naturläkaren från Borås. Men enligt rätten räckte inte skälen för fortsatt frihetsberövande av mannen som var anhållen för grovt bedrägeri.

I sin häktningsframställan pekade åklagare Daniel Edsbagge på sju olika fall, där ska mannen ha behandlat sina patienter med, för vetenskapen, tveksamma metoder - behandlingar som varit mycket kostsamma.

År 2006:
Fallet nyheterna tidigare berättat om: en obotligt cancersjuk kvinna behandlas med vitkål, musslor och basilika. Ett år senare avlider hon. Kostnad - 50 000 kronor.

Januari 2007 till 20 maj 2008:
En kvinna med en obotlig muskelsjukdom behandlas, Under behandlingen ska kvinnan även blivit utsatt för flera sexuella övergrepp. Kostnad - 250 000 kronor.

Februari 2008:
Naturläkaren försöker övertyga en frisk kvinna att hon har fel på hjärtat och bara har dagar kvar att leva. För 114 000 lovar han att bota henne, men det blir aldrig någon behandling.

Augusti 2008:
En kvinna med sömnproblem vänder sig till naturläkaren. Även hon ska ha ofredats - bland annat penslas kvinnans underliv med örter. Kostnad för en månad: 60 000 kronor - pengar han dock aldrig fick.

April 2008 till årskiftet 2008:
En man och kvinna ska botas från bland annat fibromyalgi - Kostnad 90 000 kronor.

April 2008 till februari 2009:
En kvinna med hjärtbesvär får besked från mannen att läget är allvarligt, men att det går att bota. Kostnad - 100 000 kronor.

Januari 2009:
Mannen uppger sig vara doktor och ska under en veckas tid bota en parkinsonsjuk kvinna. Kostnad - närmare 60 000 kronor.

Sammanfattningsvis ska Naturläkaren ha fått ut 550 000 kronor av sina patienter för sina behandlingar.
Åklagaren vill nu att mannen häktas för fem bedrägerier, två bedrägeriförsök och tre fall av sexuella övergrepp.

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista