1 av 3
2 av 3
3 av 3
KYRKAN

Tostared motarbetar Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Tostared och Hajom stöder aktivt organisationer som motarbetar Svenska Kyrkan. Det är bland annat motståndet mot kvinnliga präster som fortsätter ge eko. Bengt Bertilsson (S), kyrkopolitiker i Mark, vill lyfta frågan.

Prästen i Tostared Ingemar Svenungsson svarar:

Trots att kollekterna uppmärksammades för fem år sedan och Svenska kyrkan då riktade kritik mot de församlingar som gav kollekt åt konservativa kristna organisationer, så har Tostared i Mark fortsatt att ge pengar till sådana organisationer.

– Det är konstigt att Tostared fortfarande, trots kritiken, öppet stöder organisationer som motarbetar den Svenska kyrkan, säger Bengt Bertilsson, socialdemokratisk kyrkopolitiker i Berghem.

Radio Sjuhärad har gått igenom kollekterna som har beslutats för i år. Det finns ett tydligt mönster i hur kollekten har tagits upp.

Det visar sig att det är vid de stora högtiderna som kollekt tas upp till de olika organisationer som motarbetar Svenska kyrkan. Det är vid påsk, Kristi himmelsfärdsdag och jul som kollekt ges till dessa organisationer, medan exempelvis Mödrahemmet i Rio får ta emot kollekten mitt i semestern, den 19 juli.

För fem år sedan var den här frågan aktuell i media och det kom då fram hård kritik mot att församlingar i Svenska kyrkan ger stöd till kvinnofientliga kristna organisationer, som motarbetar Svenska kyrkan.

Efter den kritiken ändrade sig församlingarna runt om i Sverige och stoppade kollekt till denna typ av organisationer. Men detta gäller alltså inte Tostared.

– Kyrkoordningen betonar vikten av att kollektändamålen är brett förankrade i församlingen och kyrkoordningen säger också att det är det lokala kyrkorådet som beslutar, säger Ingemar Svenungsson, präst i Tostared. Vi har uppfattat det så att de kollekter vi tar upp är brett förankrade i församlingen.

Några av de organisationer som får ta emot kollekt

Kyrkliga förbundets givartjänst. Avlönar svenska präster som på grund av sin bibelsyn (framför allt när det gäller inställningen till kvinnliga präster) inte kunnat prästvigas inom Svenska kyrkan, utan i stället vigts utomlands.

Församlingsfakulteten. Alternativ teologisk eftergymnasial utbildning i Göteborg som startade 1993. Sedan 2000 finns en treårig linje ”med syfte att rusta unga män för ordets tjänst” (enligt fakultetens missionssekreterare Bengt Birgersson). Fakulteten har numera ett nära samarbete med Missionsprovinsen (ett fristående stift med egna biskopar och präster). Flera unga män som gått här har senare prästvigts i utländska kyrkor. Det ska nämnas att på Församlingsfakulteten går inte bara blivande präster utan också till exempel missionärer.

Nordisk östmission. Betalar lön för en av de svenska män som prästvigts i Lettland på grund av sin åsikt i ämbetsfrågan. Det ska nämnas att organisationen också hjälper de forna öststaterna på sätt som inte står i konflikt med Svenska kyrkans hållning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".