Trycket ökar på Borås förskolor

De nya reglerna att föräldrelediga och arbetslösa har rätt till förskoleplats väntas de närmaste åren, tillsammans med maxtaxereformen, ge ett kraftigt ökat tryck på Borås förskolor.
Ökningen på förskolorna väntas bli mest i centrum, detta med 40 procent. Bara på kommundelen Norrby tror man på färre förskolebarn fram till 2007. I alla andra kommundelar räknar man med en ökning, störst i Sandhult, Fristad och, fram för allt, i Centrum. De ökade kraven på förskoleplatser kan bli dyrt för kommundelarna eftersom många föräldrar väntas välja fristående förskolor. Men även de kommunala förskolorna kan vänta en anstormning. Centrums kommundel, som alltså väntas öka mest, har redan begärt nya lokaler. Man har erbjudits att flytta in i experimentmuséet Navets gamla lokaler på Alideberg men tackat nej tack eftersom de inte var lämpliga för barnverksamhet. Nu diskuterar man i stället ett helt nytt daghem i ett hyreshus på Norrmalm, intill djurparken. Stina Rydin, barnomsorgsansvarig i Centrum, säger att även om hennes kommundel skulle få 200 fler förskolebarn, som prognosen lyder, så kommer man att kunna erbjuda barnomsorg till alla inom tre månader, vilket lagen kräver.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".