Mark

Sparslakt hotar "Årets kulturskola"

Förra året utsågs Kulturskolan i Mark till ”Årets kulturskola” av Svenska Musikrådet. Nu hotas skolan av ett gigantiskt sparbeting. Antalet lärare kan halveras om förslaget går igenom.

Kulturskolan i Mark hotas nu av mycket stora besparingar, som får svåra följder för de runt 900 eleverna i den frivilliga musik- och kulturundervisningen, men också för gymnasiets estetiska program, där kulturskolelärarna har en stor och viktig roll.

På några år sikt kommer personalen på Kulturskolan att halveras, från nästan 23 lärartjänster nu, till under 12 lärartjänster, om det sparförslag som politikerna ska ta ställning till på utbildningsnämndens möte på tisdag blir verklighet.

Utbildingschefen skriver om besparingen bland annat att nycirkus-, bild- och teaterverksamheten upphör, och att populär instrumentundervisning, till exempel elgitarr och elbas, bara delvis kan fortsätta.

Tinah Hallberg jobbar halva tiden som lärare i Kulturskolan och resten på estetprogrammet på Marks gymnasium. Hon säger att stämningen i personalen är låg, och oron inför framtiden stor.

– Kulturlivet kommer att utarmas, säger hon.