Högre krav måste ställas på Elmo Leather

Företaget Elmo Leather i Svenljunga borde ha hårdare regler för att inte riskera bottendöd och fiskdöd i Ätran. Ätrans vattenvårdsförbund, är inte helt nöjda när företaget nu planerar att bygga ett nytt reningsverk i samband med att produktionen kommer att öka.
När vattenvårdsförbundet nu tycker till om Elmo Leathers planer på ökad produktion - så blir det både ros och ris. Visst är det bra att Elmo bygger ett eget reningsverk och tar hand om sitt eget avloppsvatten - och om det blir driftsstörningar så ska det inte längre vara möjligt att släppa ut avloppet orenat i Ätran. Men fortfarande görs inget åt de stora mängder krom som företaget släpper ut i vattendraget. Och när det är lågvatten så kommer det nya reningsverket inte räcka till - det är fortfarande risk för bottendöd och fiskdöd - menar Ätrans vattenvårdsförbundet som vill sätta fasta gränser för utsläppen av syreförbukande ämnen. Vattenvårdsförbundet tycker också att det är svårt att förstå motståndet mot att komplettera det nya reningsverket med en våtmark för kväverening - det borde gå utmärkt och det behövs både för att motverka övergödningen i Kattegatt och för att skydda växter och djur i Ätran.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".