1 av 2
2 av 2
Elisabeth Petersson. Foto Annsofie Andersson
Tranemo

"Regeringen misstror sjuka"

Elisabeth Petersson (C) i Tranemo riktar skarp kritik mot sina parti- och allianskamraters syn på sjuka människor. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) förstår inte vad hon pratar om.

Elisabeth Petersson (C) i Tranemo har själv tampats med en svår utmattningsdepression. Nu har en vän till henne fått samma diagnos, men anses inte vara sjuk enligt Försäkringskassans tolkningar.

För några månader sedan fick Elisabeth Peterssons väninna diagnosen utmattningsdepression, samma diagnos som Elisabeth själv brottats med några år tidigare.

Med över 400 timmars övertid i ryggen var kvinnan till slut så utslagen att hon knappt var kontaktbar. En privatläkare och psykolog sjukskrev kvinnan till midsommar.

I hennes sjukintyg står det att hon mår så dåligt att hon inte är kapabel att utföra någon typ av arbete.

Hon har nu varit hemma i tio veckor, största delen av tiden har hon bara suttit paralyserad. Trots detta anser Försäkringskassan att hon inte är sjuk.

Elisabeth Petersson (C) i Tranemo riktar nu skarp kritik mot sina parti- och allianskamraters syn på sjuka människor.

– Vi måste slå näven i bordet! Vi måste ifrågasätta hur vi behandlar sjuka. Jag blir så irriterad när man överprövar läkarintyg, säger Elisabeth Petersson.

Men socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) förstår inte alls vad hon pratar om.

– Hennes inställning förstår jag mig inte alls på. Jag hoppas att kvinnan det handlar om får hjälp. Vi har avsatt pengar i budgeten för rehabilteringsgarantin. Landstingen måste bara sätta fart, säger Cristina Husmark Pehrsson (M) . 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".