Borås

Boråsare drabbade av bankbluffare

Bedragare ringer just nu runt till kunder i Swedbank i syfte att kapa deras bankkonton. Bara under den här veckan har fyra fall av kontokapare anmälts.
En av av transaktionerna har gjorts från ett konto i Borås.

I ett meddelande till kunderna som lagts ut på webbplatsen varnar Swedbank för att en eller flera personer ringer runt och försöker lura till sig personliga uppgifter till internetbanken.

Den som ringer presenterar sig ofta som bankanställd, säkerhetschef, IT-chef eller polis. Så skedde vid lunchtid i tisdags när ett boråspar i 65-års åldern blev uppringda:
– Personen som ringde bad om koden och fick den, men direkt efter samtalet förstod kunden att det var fel - men då var det för sent, säger Sture Thorstensson vid polisen i Borås.
Boråsparet blev lurade på över 100 000 kronor. Sture Thorstensson säger att det även har förekommit ett fall tidigare i Borås men då lyckades bedragaren inte komma över några pengar.
Enligt Swedbank begär banken aldrig ut uppgifter som koder eller kortnummer via telefon eller e-post. Internetbankens säkerhet bygger på att sådana uppgifter endast är kända av kunden själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista