Nya Ryavallen kan bli försenad

Det är risk att byggstarten för nya Ryavallen skjuts upp till våren. Bakgrunden är klagomål när det gäller parkeringsplatser.
Butiksägare har krävt förändringar som försenar planerna med ett par månader och nu är det risk att moderaternas vallöfte att spaden ska i jorden före årsskiftet spricker. Möjligen kan man sätta en symbolisk spade i jorden redan under senhösten i år, men det blir i så fall bara för att formellt hålla vallöftet. Den verkliga byggstarten kommer med all sannolikhet få vänta tills våren. Om sedan arenan hinner bli helt klar till fotbollsstarten 2005, det återstår att se. Det som har förskjutit byggplanerna är krav på parkeringsplatser framför de affärer som ska inrymmas underläktaren ut mot Ålgårdsvägen. Nu ska ett 30-tal sådana parkeringsplatser ritas in. Knallelandsaffärerna vill också ha ett avtal med Arenabolaget, så att Ryavallen tvingas vara med och dela på kostnaderna för parkeringsplatserna. Men det säger kommunalråden nej till. Ryavallen behöver enligt beräkningarna 2400 parkeringsplatser och inom en kilometer från arenan finns det över 2500 allmänna parkeringsplatser. Politikerna säger alltså nej till att vara med och betala några parkeringsplatser. Nu återstår att se hur det avslaget uppfattas av Knallelands butiksägare, som vid matcher på Ryavallen har fått vänja sig vid att fotbollsbesökare använder sig av deras kundparkeringar. Ett överklagande av planen kan försena det nya Ryavallen med flera år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".