Borås

Polis-RM till Borås nästa år

Borås kommer arrangera riksmästerskap i multisport för poliser nästa år. Det kom fram när tävlingen ”Blåljus” hölls på Ryda sportfält i Borås under lördagen.

På Ryda sportfält i Borås var det fullt pådrag under lördagen med patrullbilar, hundar och beridna poliser.

Men det handlade inte om någon allvarlig brottsutredning, utan om boråspremiär för ”Polisens dag”, kombinerat med multisporttävlingen ”Blåljus”.

Bland flanerande barnfamiljer, leende konstaplar och hunduppvisningar stressade träningsklädd och svettig utryckningspersonal förbi på cyklar eller med en kanot under armen.

”Blåljus” är en multisportävling för polisen, räddningstjänsten och ambulansen med lag från hela Sverige.

Tävlingen hölls för femte året, och för första gången i Borås.
Under lördagen tävlade 10 stycken tremanna-lag i att simma, cykla och paddla närmare 6 mil, och det under mellan 5 och 7 timmar.

Årets tävling blev dock något av ett genrep inför nästa år.
För tre veckor sedan kontaktades Boråspolisen nämligen av polisens idrottsförbund, som bad dem arrangera två tävlingar på en gång nästa år.
Borås tackade ja, och i praktiken är det därmed klart.

Dels ska polisen för första gången ha riksmästerskapen i multisport, och dels ska även brandkårens och ambulansernas lag tävla samtidigt i den sjätte upplagan av ”Blåljus”.

– Ja, vi har etablerat kontakt med polisens idrottsförbund, och det är de som vill att vi ska köra det här. Det känns häftigt, riktigt häftigt, säger polisen och tävlingsledaren Peter Karlsson.

Under Polis-RM nästa år hoppas man att ett 20-tal lag ska ställa upp. 
Parallellt med den tävlingen tror man att ytterligare minst ett 30-tal lag från ambulansen och räddningstjänsten finns på plats för ”Blåljus”.

– Vi ska kämpa ihop, svettas tillsammans och ha så roligt det bara går, säger Peter Karlsson.

Vilka är bäst tränade av de tre yrkesgrupperna: polisen, räddningstjänsten eller ambulanspersonalen?

– Just nu får jag säga räddningstjänsten, men poliserna är inte långt efter.

Kan vi avfärda myten om polisen som kaffedrickande donut-ätare som är stillasittande?

– Kaffet och donuteen stämmer, men stilllasittande avfärdar vi, säger tävlingsledaren Peter Karlsson.

Nästa år finns han, och många många fler ur Sveriges utryckningspersonal, på plats i Borås igen. Då är det dags att rycka ut i skogen igen vid premiären för riksmästerskapet för poliser i multisport.

Gårdagens tävling togs slutligen hem av polisen i Skåne, men på andra plats kom räddningstjänsten i Borås och på tredje kom boråspolisen.

Niclas Odengård
niclas.odengård@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista