Brandforskare på SP: Dödsbranden kunde hindrats

Dödsbranden på en psykiatrisk klinik i Växjö för en månad sedan hade kunnat förhindras, eller åtminstone få ett betydligt lindrigare förlopp, om patienterna hade haft brandsäkrare madrasser i sina rum. Det säger Tommy Hertzberg på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. Han har undersökt material från rummet där branden utbröt.
Tommy Hertzberg är teknisk doktor och forskare på Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut i Borås. Det var när han hörde om den onormalt stora rökutvecklingen vid branden på Sigfridsområdet, där två personer dog och tre skadades allvarligt, som han blev intresserad av vad som fanns i rummet där branden startade. Därför bad han Landstinget Kronoberg att skicka upp prover på det material som fanns i rummet. De första resultaten visar att brandsäkerheten på de madrasser som finns på avdelning 67 och 68 var förvånansvärt låg, med tanke på att det fanns dömda mordbrännare och pyromaner där. Räddningstjänsten, som kom till platsen bara fem minuter efter att brandlarmet gått, vittnar om en mycket tjock, svart rök när de försökte ta sig in i lokalen, vilket försvårade arbetet avsevärt. Röken kom med största sannolikhet från den brinnande madrassen, säger Tommy Hertzberg. Men med en annan typ av madrass skulle röken inte varit lika tjock, och därmed hade möjligheten att rädda liv varit betydligt större, säger Hertzberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".