Kalkningen har gett resultat

Minskade utsläpp och effektivare kalkning har gjort att försurade vattendrag i Västra Götaland har återhämtat sig kraftigt. Detta har gjort att man idag minskat kalkningen från 30 000 ton per år för 10 år sedan till 20 000 ton i år.

Fredrik Nilsson, ansvarig för kalkningsverksamheten på länsstyrelsen, ser en stadig förbättring och att våra vattendrag mår bättre idag än tidigare.

Men trots att man idag inte behöver kalka lika mycket som förr, så är fortfarande det svenska kalkningsprogrammet enligt Naturvårdsverket det största i världen. I år anslår Naturvårdsverket 190 miljoner kronor i statliga bidrag till länsstyrelsernas kalkningsverksamhet.

Erik Gustafsson var fritidschef i Mark mellan 1971 och 1991 och var med när Tolken som en av de första sjöarna i Sverige kalkades.

Idag mår Tolken och många andra sjöar och mycket bättre, och det har man bland annat kalkningen att tacka för, säger man på miljökontoret.

Pensionären Erik Gustafsson håller med.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista