Borås

Direktkontakt med myndigheten

Hässleholmen i Borås är ett av sammantlagt 20 platser i landet som får prova på ett nytt sätt att kommunicera med landets största myndigheter. Videosamtal med myndigheter ska minska risken för att missförstånd uppstår, berättar Armita Shams på VI-Hässleholmen.

Videosamtal med myndigheter ska minska risken för att missförstånd uppstår, berättar Armita Shams på VI-Hässleholmen.

Christel sitter vid ett av Försäkringskassan kontor någonstans i Sverige - hon dyker nu upp i en ruta på datorn - samtidigt som en kamera filmar Armita som sitter på Hässleholm.

Det finns 20 sådana här datorer runt om i Sverige där människor via videosamtal kan få kontakt med myndigheter som Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Kronofogden och CSN. Det går fort också - det tar bara några sekunder innan Armita får direktkontakt med Christel på Försäkringskassan.

– Det bor många här med utländs bakgrund och svårt med språket, säger Armita Shams. 

Det blir lättare att kommunicera och att förklara och förstå varandra. Nu hoppas Armita att den nya så kallade myndighetsmaskinen kommer att användas flitigt av de boende på Hässleholmen.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista