Västsverige

Rekord i lågkonjunktur i Väst

I dag presenterades konjukturbarometern för Västsverige. Företagens uppgifter visar på rekord i dåliga tider.

Aldrig tidigare har konjunkturbarometern visat så dåliga siffror. Barometern bygger på enkätsvar från 1 200 företag. Den började publiceras i mitten på 90-talet.

Hela regionen är inne i en bred lågkonjunktur. För Sjuhärads del är försämringen kraftigt sedan i höstas. Det är framförallt ett kraftigt fall för industrin som gör att läget ser så dåligt ut.

När det gäller byggbranschen så har den visserligen drabbats av en kraftig försämring, men har hittills ändå klarat sig betydligt bättre än på många andra håll i Västsverige. 

Även detaljhandeln har fått det svårare. Men trots minskad försäljning så har företagen i huvudsak lyckats behålla sin personalstyrka. Branschen ser också ljusare på framtiden och tror att försäljningen ska öka efter sommaren.

Trots dystra tider för Sjuhärad så ser läget inte ut att vara fullt så dåligt som för andra delar av Västsverige. I Skaraborg och i Fyrstads-regionen så har lågkonjunkturen slagit ännu hårdare.

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista