Skämmigt att inte kunna simma

Två miljoner svenskar - var tredje vuxen kan inte simma. Men trots att simokunnigheten är så utbredd är det fortfarande något man skäms över, säger en av de kvinnor som nu går på kurs för att lära sig simma i Sandaredsbadet.

Simskolan för vuxna är ett samarbete mellan Livräddningssällskapet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: för några år sedan presenterade Livräddningssällskapet en undersökning som visade att så många som två miljoner svenskar eller var tredje vuxen inte kan simma två hundra meter.

Men man skäms inte desto mindre för det: ingen av de som går kursen i Sandared vill ställa upp med sina namn - och under årens lopp har man tagit till olika knep för att slippa berätta att man inte kan simma.

– Man har fejkat lite emellanåt. Säger att det är kallt i vattnet, att jag går upp nu.

Gemensamt för dem som går kursen är att de aldrig lärde sig att simma när de var små - antingen hade föräldrarna ingen bil eller så blev man skrämd av vattnet: men när de lärt sig att simma - kommer de då att avslöja sin hemlighet?

– Ja, kanske. Det vet jag inte.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista