Borås/Mark

Efter dödsolyckan: Vägen för bra

På måndagskvällen dödades en man när hans bil frontalkrockade med en buss. Den 16-åriga dottern överlevde, men skadades allvarligt. Enligt Vägverket är vägen farlig eftersom den är för bra.

Dagen efter dödsolyckan söder om hundkapplöpningsbanan utanför Borås diskuteras hur farlig riksväg 41 egentligen är.

Elmer Kärrman är före detta trafikingenjör i Borås. Han menar att vägen har alldeles för små marginaler, och hade ett mitträcke funnits hade många liv räddats.

Vägen i sig är visserligen bred och fin, men det lockar också till högre hastigheter när pendlare vill ta sig fort fram.

– Det är för snävt, och för många situationer för att det inte i något sammanhang ska misslyckas, säger Kärrman som menar att man måste sätta upp ett mitträcke.

I nuläget är det en konstnadsfråga och tar tid att utreda, men i höst väntas en förändring att ske. Då målar Vägverket upp skiljelinjer för en "2 + 1-väg" från Kinnarumma ner till Kinna.

– Sedan håller man på att planera för mitträcken hela vägen från Borås ner till Kinna, säger Morgan Wester på Vägverket. Han instämmer i omdömet om Rv 41 - vägen är för bra vilket gör att fler kör fortare, och fler dör.

Tidigare rapportering:

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista