Borås

Ljuständning för ifrågasatta sjuka

Det ska tändas ett ljus utanför Försäkringskassan i Borås ikväll. Det är Elisabeth Petersson från Länghem, också aktiv C-politiker, som tänder. Den 26:e varje månad ska medlemmar i nätverket Resurs göra likadant på flera platser i landet, i protest mot att sjuka människor får sina diagnoser och sina intyg om nedsatt arbetsförmåga ifrågasatta.

Tidigare har Radio Sjuhärad berättat om Elisabeth Petersson, och framför allt om hennes vännina som kämpar för sjukersättning. Den 11 maj publicerades följande nyhet, med en kommentar från socialförsäkringsministern.

Klicka för att läsa mer: 

Sedan dess har Elisabeth Peterssons vännina fått ett brev med följande text från försäkringskassan:

"Försäkringskassan har gjort en utredning om din rätt till sjukpenning utifrån den information vi har att tillgå. Av de medicinska underlagen framgår att du under många år har pressat dig allt för hårt och att du nu mår så dåligt att du inte kan klara av något arbete. Det anges att du är nedstämd, trött orolig samt att du har hjärtklappning, yrsel och fokuseringsproblem. Vidare framgår att du under de första veckorna av sjukdom inte kunde ta dig ur sängen, att du sover många timmar per natt och att du behöver tid för att återhämta dig. I övrigt framkommer inga andra objektiva undersökningsfynd eller någon beskrivning av hur samt i vilken omfattning och grad sjukdomen begränsar din förmåga att arbeta. De medicinska underlagen visar inte att stressreaktion och utmattningsdepression begränsar din förmåga att arbeta som xxxx."

(Radio Sjuhärad har valt att inte ange kvinnans yrke för att inte röja hennes identitet.)

När socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) kommenterade Elisabeth Peterssons berättelse den 11 maj bjöd ministern också in till ett samtal i Stockholm.

Elisabeth Peterson säger nu att hon skickade ett svar per e-post om att hon faktiskt ville träffa ministern, men hon väntar, säger hon, fortfarande på svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista