Klart med 3G-tillstånd i Sjuhärad

Om mindre än fyra månader ska större delen av Sverige vara täckt av mobilsändare för det nya 3G-nätet. I Sjuhärad är i stort sett alla tillstånd klara.
Enligt Borås kommuns 3G-handläggare, Johan Nilsson, har protesterna varit färre än väntat. Ett hundratal sändare ska byggas i Borås och en del mastplaner har ändrats efter kritik. Sex har överklagats till kammarrätten som i alla fall utom ett, i Bredared, gått emot de klagande. Bredaredsmasten stoppades däremot. Politikerna har krävt att de olika operatörerna ska samarbeta så att antalet master minimeras. Det har också skett, men bara på ett tiotal av de cirka 100 platserna. Men trots få protester har utbyggnaden tagit längre tid än vad operatörerna trodde. Hela Sjuhärad kommer inte att vara täckt till årsskiftet, som kravet var, men förmodligen området runt riksväg 40 och Borås tätort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".