Borås

Journalsnokande läkare dömd

En kvinnlig läkare i Borås döms för dataintrång. Läkaren var inne och snokade i en bekants sjukjournaler, trots att hon inte hade mannen som patient.
Läkaren förklarar sitt tilltag med att hon var orolig att mannen hade HIV och att hon skulle smittas då de ätit från samma tallrik.

Det var förra sommaren som läkaren såg en nära bekant till familjen i ett väntrum på sjukhuset. Efteråt gick läkaren in i mannens journal och såg att han hade blodsjukdomarna HIV och Hepatit C.
Sekretessreglerna är klara inom sjukvården, endast läkare som behöver informationen i sitt arbete får se i journalerna. Trots det tittade den kvinnliga läkaren på journalerna vid fem tillfällen.

I en rutinkontroll upptäcktes intrånget och läkaren polisanmäldes.

Läkarens förklaring till att hon tittade i mannens journal var att hon blev orolig för att smittas, mannen hade varit hemma hos kvinnan och då hade de ätit från samma fat.

Han å sin sida blev så bestört när han hörde om läkarens tilltag att han funderade på att flytta från stan - han fick även gå i stödsamtal efteråt.

Åklagaren Daniel Edsbagge har tidigare sagt till Radio Sjuhärad att det är viktigt att allmänheten kan lita på läkare, och att läkaren i det här fallet missbrukat sitt förtroende.

Den kvinnliga läkaren arbetar numera på annat håll inom sjukvåden i Sjuhärad. Hon döms nu till villkorlig dom och 15 000 kronor i böter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista