Vårgårda skärper sopregler

Vårgårda stoppar nu flera företag att lämna osorterade sopor till kommunens soptipp. Anledningen är betydligt tuffare tag från länstyrelsen i Västra Götaland
Sedan den första januari förra året är det enligt lag förbjudet att lägga brännbart avfall på soptippen, det skall istället brännas. Eftersom det saknas förbränningskapacitet i landet så gav länstyrelsen dispens till många kommuner och renhållningsföretag. Men nu är det slut på dispenserna och för några månader sedan så gjorde länstyrelsen oanmälda besök på sju soptippar i länet för att se hur lagen efterlevs. Vid inspektionen upptäcktes stora brister. Tre soptippar, där sorteringen av sopor fungerade mycket dåligt, pekades ut speciellt. Det är Sobacken i Borås, Tumberg i Vårgårda och Sellbergs tipp i Skara. I Vårgårda har man nu tvingats skärpa sina regler. Tumbergstippen tar inte längre emot osorterat avfall. 30 till 40 företag, som transporterat upp mot åtta tusen ton sopor till tippen varje år, berörs. För flera företag blir det nu en dyrare transport till Alingsås eller Vara som gäller, medan andra företag tvingas sortera sitt avfall innan det körs till soptippen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".