Krokben för Bostäders projekt

AB Bostäders planer på att bygga om den gamla kyrkan på Trandared till lägenheter och en ny byggnad för vårdcentralen på Sjöbo gillas inte av stadsbyggnadskontoret. Det är inte lämpligt att bygga en så stor lokal, så nära befintliga hus, anser stadsbyggnadskontoret.

Den 4 juni sammanträder byggnadsnämnden och ska då ta ställning till två ansökningar från kommunala bostadsbolaget AB BOstäder. Det gäller ombyggnaden av den före detta kyrkan på Trandared till lägenheter, AB Bostäder vill bygga nio lägenheter i den nedlagda kyrkolokalen.

Den andra ansökan gäller en ny lokal bakom det nuvarande kommundelskontoret vid Sjöbo Torg. Dit är det meningen att vårdcentralen på Sjöbo ska flytta.

Men stadsbyggnadskontoret gillar varken idén om lägenheter i kyrkan eller nybygget vid Sjöbo Torg. När det gäller kyrkan säger bygglovsarkitekt Heino Jöelaid att det finns risk för buller och att det blir svårt att göra lägenheterna handikappanpassade då den gamla kyrkan består av flera våningar.

Och när det gäller vårdcentralen på Sjöbo så vill Bostäder bygga den nya lokalen på så kallad prickad mark - det vill säga mark som kommunen anser är olämplig att bygga på - i det här fallet skulle den nya lokalen hamna mycket nära befintliga hyreshus, säger Heino Jöelaid.

Bengt Engberg, som är affärsutvecklingschef på AB Bostäder, tror ändå att man kommer att få igenom ansökningarna. Att ansöka om bygglov är ett sätt att pröva de här idéerna, säger han. Blir det trots det avslag får man jobba för en ändring av den aktuella detaljplanen på Sjöbo.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista