Riskfyllt bli sjuk på landet

Bor man på landsbygden i Sjuhärad och blir sjuk då kan det dröja innan man får hjälp. Nu har invånarna utanför Dalstorp startat SOS Trygghet i byn, för ett tryggare liv på landet.

Det är inte svårt att förstå att det tog lång tid innan ambulansen hittade hem till Birgitta Lindqvist den där morgonen i januari när hon fick en allergichock. Gården, som ligger längs en grusväg i Långared mellan Dalstorp och Hulared i Tranemo kommun, har bara ett fåtal skyltar.

Händelsen fick Birgitta att inse att det innebär en risk att bli sjuk när man bor på landet. Hon startade ett projekt som hon kallar hjälp till självhjälp och har fått med sig 35 hushåll i byarna Hagared, Långared, Sonarp och Baltås. Tillsammans har de gått kurser i hjärt-och lungräddning, och kämpar för att få fler skyltar. Birgitta tycker att det är anmärkningsvärt att det finns hur många skyltar som helst i städerna, men få på landsbygden.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista