Flytt av boende upprör föräldrar

Uppdaterad 14:44
Kommunen vill flytta korttidsboendet för barn och ungdomar i Kinna till Sätila. Och personalen på boendet har uppmanats att inte prata om flytten - annat än i positiva ordalag. Men flytten har rört upp känslorna hos föräldrarna, Anna-Carin Svensson är en av dem - hennes 16-åriga dotter Jessica bor på boendet två nätter i månaden.

Marks kommun vill flytta det enda korttidsboendet för barn och ungdomar i kommunen från Kinna till Sätila. Bakgrunden är kommunens ansträngda ekonomi - i Sätila finns lediga lokaler framöver då demensboendet i Sätila läggs ned.

Men flytten upprör föräldrarna som har barn på korttidsboendet. En av dem är Anna-Carin Svensson vars 16-åriga dotter Jessica bor två nätter i månaden på boendet.

– Det kommer bli väldigt långa resor till skolan, tre mil i varje riktning, säger Anna-Carin Svensson. 

Även personalen är negativ till flytten, också de nämner de långa resorna till skolan som skäl. Personalen har dessutom blivit uppmanad av ledningen att inte prata om flytten med allmänheten eller media.

– Vi skulle bara framföra det positiva, säger en av de som jobbar på boendet.

Marks socialchef Magnus Hultin försvarar verksamhetschefen på korttidsboendet i Kinna efter uppgifter att hon skulle uppmanat personalen att inte prata om den planerade flytten av boendet till Sätila.

– Det är väldigt svårt att bemöta personer som är anonyma, det går liksom inte att diskutera det i sak än att säga att vi har ett fullständigt medelarskydd och uppfattar någon nåt annat så har man missuppfattat, säger Magnus Hultin.

Flera av de som arbetar på korttidsboendet i Kinna berättar för Radio Sjuhärad att de uppmanats av verksamhetschefen Helen Smith att inte säga något om den planerade flytten. Men Helen Smith tillbakavisar att hon skulle ha sagt så.

– Jag brukar säga att det är mycket viktigt att om det kommer upp frågor att man lyfter dem i rätt sammanhang och till dem det berör för att man ska kunna få ett bra svar. Vi har som policy att informera personalen efterhand som det uppstår situationer, säger Helen Smith.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista