Nätpedofil utnyttjade 60 flickor

Nio flickor i Västra Götaland ska ha utnyttjats av den nätpedofil som nu åtala vid Uppsala tingsrätt. Genom att hota flickorna ska den 33-årige mannen ha fått dem att posera, eller ha sex framför en webbkamera.

Enligt åklagaren kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman är den här typen av brottsmål mycket ovanliga, och omfattningen är i det närmaste unik. Bara åtalet spänner över 4000 sidor, och sekretessen runt målet är total. Dock har det kommit fram att nio av flickorna kommer från Västra Götaland.

Enligt åtalet ska mannen ha kartlagt flickornas familjer och kompisar, och på så sätt kunnat hota att döda flickorna eller deras bekanta om flickorna inte löd honom.

Åtalet rör över 60 flickor mellan 11 och 20 år. Enligt kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman kan det dock vara ännu fler som råkat ut för mannen. 
Mannen har dömts tidigare för att ha pressat flickor på sexuella tjänster. Det var på nittiotalet och skedde på telefon, men tillvägagångssättet var detsamma. Därför drar åklagaren slutsatsen att mannen varit aktiv sedan dess, och att det kan finnas fler offer.

 Mannen själv nekar och hävdar att flickorna ställt upp frivilligt.

33-åringen, som kommer från ett mindre samhälle i norra Uppland, åtalas nu för grovt sexuellt utnyttjande av barn för sexuell posering, och flera fall av försök till detsamma. Han åtalas även för att ha våldtagit en 14-årig flicka.

Eftersom målet är så ovanligt kan inte kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman säga exakt vilket straff som skulle kunna komma ifråga, men uppskattar att det i så fall bör röra sig om ett fängelsestraff på mellan 6 och 8 år. 

Rättegången mot mannen startar i Uppsala tingsrätt på tisdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista