Sjuhärad

EU-val för finländska sjuhäringar

Fredag och lördag får finska medborgare som bor i Sjuhärad sin chans att förhandsrösta i det finländska EU-valet. Finska föreningen öppnar tillfällig vallokal i Borås.

Strax före två idag när vallokalen skulle öppna hade de fyra valförättarna dukat upp med valurna, kuvert, röstsedlar och allt som behövs. Airi Väyrynen är en av de fyra.

Det blir ingen jätteträngsel när dörren slås upp, så att de som vill rösta får komma in på parkettgolvet i den rejäla samlingslokalen i Borås. Men några har i alla fall hängt lite på låset, och redan några minuter efter två ligger den första valsedeln i sitt kuvert.

Valförättaren Airi Väyrynen tror inte på någon rusning under de timmar idag och imorgon, då vallokalen håller öppet.

– Om jag ska gissa så blir det kanske ett 50-tal per dag.

I förra EU-valet var det ungefär så många finska medborgare som kom till finska föreningen.

Samma val fast olika
Fastän det är samma val, EU-valet, i både Sverige och Finland så går det inte till på samma sätt. På väggen hos finska föreningen hänger listan på personvalskandidater, var och en med sitt nummer. Man väljer en person och skriver rätt siffror på valsedeln. Att bara rösta på ett parti, utan att välja kandidat går inte.

Röst i förbifarten
Christoffer Lindqvist har fyra år i Sverige bakom sig, vd på ett företag i Helsingborg - och för hans del råkade det bara bli röstning i Borås.

– Jag kom från Landvetter och tänkte att jag kommer förbi här och röstar innan jag kör hem.

Kennet Öhlund
kennet.ohlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista