sjuhärad

Allt fler vill ha skattereduktion

Allt fler svenskar vill ha skattereduktion för hushållsarbete. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. I Sjuhärad är det flest ansökningar om skattereduktion i Ulricehamn, Mark och Borås. Svenljunga ligger i botten.

Nästan 99 000 svenskar har ansökt om skattereduktion för hushållsnära tjänster under förra året. Det visar färskt statistik från Skatteverket. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2007.

Städning och trädgårdsarbete toppar listan och i genomsnitt får varje sökande 4300 kronor i skattereduktion.

Men skillnaden mellan kommunerna är stora. I Sjuhärad är det av naturliga skäl flest boråsare som fått skattereduktion. Men räknar man procentuellt hamnar Borås bara på tredje plats med både Mark och Ulricehamn före.

Invånarna i Herrljunga, Tranemo och framför allt i Svenljunga är sämst på att utnyttja skattereduktionen. Andelen ulricehamnare som får skattereduktion är tre gånger så stor som andelen svenljungabor.

De hushåll som skickat in ansökan före den första februari - och som e-deklarerat - får tillbaka pengarna före midsommar, övriga får vänta lite längre på pengarna.

Skattereduktionen för 2008 är 50 procent av arbetskostnaden - eller högst 50 000 kronor per person.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Skattereduktion i Sjuhärad

Antal personer per kommun som sökt skattereduktion för hushållsarbete:

Bollebygd 88
Borås 1122
Mark 423
Herrljunga  55
Svenljunga 45
Tranemo 72
Ulricehamn 298
Vårgårda 80

Källa: Skatteverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista