borås

Trängsel på motorvägen i höst

Räkna med trängsel och begränsad framkomlighet på motorvägen genom Borås i höst. En fil i vardera riktningen ska nämligen stängas när vägen rustas upp.

Efter tio års diskuterande är det äntligen dags att snygga till den östra hälften av motorvägen genom Borås. Belysning och mitträcken ska bytas, murar ska byggas och planteringar skapas i det arbete som i Stadshuset går under namnet Skönheten och Oljudet, och som startade som en tävling för att försköna motorvägsbilisternas upplevelse av Borås.

Vägverket har avsatt 17 miljoner för arbetet som nu i höst innebär att de två mittfilerna måste stängas av och bilisterna hänvisas till ytterfilerna och vägrenarna. Vilket i sin tur betyder att vägrenarna kan komma att behöva förstärkas och det är kostsamt.

Kommunen har varit orolig att avspärrningskostnaden på upp till tre miljoner skulle dras från upprustningskontot, att alltså det skulle bli mindre upprustning för de 17 miljonerna.

Men nu har Vägverket fått extra anslag för den kostnaden och till hösten kan arbetet påbörjas.

Nästa vår ska kanterna på denna östra del av motorvägen, från Kyllaredsmotet till och med Hultamotet, snyggas upp med murar och planteringar.

När resten, mellan Hultamotet och Ramnasjön, ska göras vid är inte klart. Men det lär dröja flera år.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista