mark

Tre mil ledningar ska lösa avloppet

Marks kommun planerar att bygga ihop en stor del vatten- och avloppsnätet i kommunen. Ledningar på närmare tre mil ska leda allt avlopp till Skene. Flera sommarstugeområden får på det sättet ett utökat "året-runt-boende".

Just nu arbetar kommunen på att ta fram en vatten- och avloppsförsörjningsplan. Det är ett stort arbete som pågått under flera år men som nu är framme vid ett förslag som nu ska gå ut på remiss.

Avloppsproblemen för ett par sommarstugeområden är mer eller mindre akuta. Mest akut är det i Hägnen vid Ingsjön i nordvästra delen av kommunen som gränsar till bland annat Härryda kommun.

I stället för att bygga reningsverk och släppa ut vattnet i Lygnern planeras nu en ledning till Sätila i ett första skede. Men nu utreda om den ska dras rakaste vägen eller utefter länsväg 156 mot kommungränsen. Dras den via 156:an så kan flera mindre sammhällen utefter vägen anslutas till avloppet.

Meningen är att ledningen sedan dras till Skene avloppsreningsverk via Hyssna och Hajom, vilket gör att även dessa samhällena kan anslutas.

Det här blir en mycket lång ledning, upp mot tre mil, som det kommer att ta flera år att bygga till en kostnad på mycket över 100 miljoner kronor. Men flera mindre avloppsreningsverk kan på det här sättet skrotas och man slipper underhåll.

Även andra sommarstugeområden i kommunen ska anslutas. Det är områdena vid Öresjön; Solvik och Vännåkra som ska anslutas till centralortens avlopp, och Flohult som anluts till Sätila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista