Statlig skog till storkapitalist

Uppdaterad 16:11
Utförsäljningen av statlig skog skulle hjälpa folk att stanna kvar på landsbygden, men istället blev det ett sätt för storkapitalister att placera sina pengar. Statliga Sveaskog försvarar sig med att de följer reglerna.

Riksdagsbeslutet att sälja ut den statliga skogen skulle alltså bli en hjälp till människor på landsbygden att driva ett aktivt skogsbruk. I Öxabäck blev det tvärtom.

Nyligen sålde Sveaskog ett större skogskifte i Öxabäck i Marks kommun. Mycket talar för att det blir en framgångsrik affärsman i Halland som tar hem affären framför skogsbönderna i Öxabäck.

Priset trissades upp genom budgivningen. Stig Larsson som bor i området hängde med till dryga fem miljoner. Eftersom köpet ännu inte är helt genomfört vill inte mäklaren säga ve det ör men mctyket takar för at det är en framgångsrik afärman i Halland som köpt skogen. En annan granne till skogsskiftet som också var med vid budgivningen är Gunnemar Karlsson.

Men det statliga skogsbolaget Sveaskog försvarar sig. De anser att de följer de regler som finns sedan 2002.

Efter riksdagsbeslutet 2001 utformade Sveaskogs styrelse året efter regler för försäljningen av skog för att uppnå riksdagens syfte. Dessa regler innebar bland annat att den som får köpa skog måste äga en lantbruks/skogsfastighet i den kommun där Sveaskog bjuder ut en skogsfastighet till försäljning.

– Fyller man det kriteriet är priset den enda skiljlinjen, säger Per Eriksson - ansvarig för Sveaskogs fastigheter i Götaland.

Att detta sedan innebär att den som köper skogsfastigheten är affärsman eller något annat är något som Sveaskog inte kan ha några synpunkter på.

– Vi får den kommentaren ibland att industrimän och bilhandlare köper upp skogarna, men vi kan inte lägga aspekter på hur de tjänat sina pengar när vi gör fastighetsaffärer, säger Per Eriksson på Sveaskogs fastigheter.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Bakgrund Sveaskog

Statliga Sveaskog säljer delar av sin skog till följd av ett riksdagsbeslut 2001. Fem till tio procent av skogsinnehavet ska säljas.

Riksdagen ville att staten, via Sveaskog, skulle bidra till att ge människor större möjlighet att stanna kvar på landsbygden genom att driva ett aktivt skogsbruk.

Så här uttrycks det i propositionen: "Bolaget bör ha som inriktning att genom försäljning av mark till enskilda underlätta utkomstmöjligheterna och lokal utveckling i skogs- och landsbygd. (--) all överföring av mark till annan (ska) ske till marknadsmässiga priser."

Sveaskogs styrelse beslutade året efter att utforma regler för försäljningen av skog för att uppnå riksdagens syfte. Dessa regler innebar att den som får köpa skog måste äga en lantbruks/skogsfastighet i den kommun där Sveaskog bjuder till försäljning.

Det räcker således att äga skog i den kommun där skogen säljs. Den som köper behvöer alltså inte bo på orten eller ens i kommunen.

Skog har blivit allt mer av en kapitalplacering, och upptrissade priser gör det svårt för till exempel en lokal lantbrukare att köpa skog, som skulle kunna bidra till att lantbrukaren kan hålla igång sin verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista