Pensionärer gör läxor i Svenljunga

På biblioteket i Svenljunga hjälper pensionerade lärare barn som vill ha hjälp med läxorna. Bakom stödundervisningen står biblioteket i samarbete med Röda korset.

Varje tisdag klockan två är det läxläsning på biblioteket i Svenljunga där pensionerade lärare hjälper barn i olika åldrar med läxor i bland annat svenska och matte.
Bibliotekschef Gunilla Rundqvist var den som tillsammans med Röda Korset tog initiativet till stödundervisningen för ett och ett halvt år sedan.

--  Biblioteket är ett ju ställe där man hittar en massa fakta och då gäller det att få till så att ungarna förstår att det är här man kan vara, säger Gunilla Rundqvist.

Systrarna Ayaan och Faiso är flitiga besökare på biblioteket, just den här dagen får de hjälp att skriva meningar. Ayaan och Faiso är tio respektive elva år, men ibland kommer också äldre elever som vill ha hjälp inför prov säger Berit Dahl som har jobbat som förskollärare och lärare tidigare.

--  Det är svenska framför allt eftersom det är barn från andra länder. Sedan vill de äldre barnen ha hjälp inför prov och så, och det faktiskt lite svåra saker ibland. Vi får hjälpas åt vi vuxna, säger Berit Dahl.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista