Vårgårda

Vårgårda drar åt svångremmen

Vårgårda räknar med kraftiga nedskärningar för att klara de närmaste årens lågkonjunktur. Nu väntar uppsägningar av personal, färre politiker och frysta politikerarvoden.

Vårgårda flaggar nu för att det väntar kraftiga nedskärningar för att klara budgeten under de närmaste årens lågkonjunktur.

– Vi är mitt i den finansiella krisen och vi ska nu lägga en treårig budget. Nästa år har vi 25 miljoner i minskade skatteintäkter, och året efter är prognosen 30 miljoner mindre, säger kommunalrådet Stig-Olov Tingbratt.

När det gäller uppsägningar handlar det främst om skolpersonal eftersom elevantalet sjunkit, men också äldromsorgspersonal kan komma att drabbas.

– Socialnämnden har som uppdrag att vi ska komma i nivå med jämförbara kommuner inom äldreomsorgen, vilket innebär att vi ska ungefär ha så många platser som jämförbara kommuner vad gäller befolkningen, säger kommunalrådet Stig-Olov Tingbratt.

Färre äldreomsorgsplatser alltså, men inte bara det. Man diskuterar också att minska antalet politiker och tjänstemän genom att ta bort alla nämnder utom kommunstyrelsen. Utskott i fullmäktige ska istället bereda ärendena. Arvodena till politikerna ska dessutom frysas på årets nivå.

Någon skattehöjning vill man inte ha eftersom man inte vill öka kommunens verksamhet, och skulle skatteintäkterna minska ytterligare så får det gå ut över det överskott på knappt tio miljoner man räknar med idag. Nu är det slutsparat.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista