Landsbygdens framtid på spel

Reglerna för utförsäljning av statliga Sveaskogs skogar måste ändras så att de ger den effekt riksdagen ville ha, att ge möjlighet för lokala skogsbönder att försörja sig. Det anser flera upprörda Öxabäcksbor.

I går kunde ni höra om en skogsförsäljning i Öxabäck, där ingen av de lokala skogsbönderna hade råd att köpa. Istället blir det troligen en affärsman i Halland som tar hem affären. Bengt Bengtsson, vice ordförande i Öxabäcks bygdelag, är upprörd.

– Vi varnade redan för det här för några år sedan när vi såg tendenserna att de här "storgubbarna" börjar köpa på sig markerna. Och vi tog upp det med kommunen men fick ett mesigt svar från dem.

Stig Larsson i Hylte som bjöd dryga fem miljoner på skogsskiftet men blev blåst på skogen håller med. Reglerna måste ändras.

– Jag tycker att man borde kräva boende på gården också om man köper en fastighet.

Bengt Bengtsson menar att man nog måste föra upp det här ända till riksdagen eftersom det var där beslutet tog för åtta år sedan att gynna lokala skogsägare.

– Vi får leta oss högre upp, påverka riksdagsmännen. Det gäller den långsiktiga utvecklingen på landsbygden.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista