Inköpsstopp i Borås kommun

Borås kommun inför med omedelbar verkan både anställningsstopp och inköpsstopp. Kommunstyrelsen väntas ta beslutet på måndag.
Det är det ekonomiska läget som gör att den borgliga majoriteten bedömer läget som så allvarligt att man tar till dessa extraordinära åtgärder. Bakgrunden är att de kommunala nämnderna gör av med 43 miljoner kronor mer än beräknat. Det innebär att det resultat Borås budgeterat på 80 miljoner kronor nu krympt till drygt 30 miljoner. Enligt den politiska ledningen är det alldeles för lite. Dessutom visar den senaste skatteprognosen att skatteintäkterna blir åtta miljoner kronor mindre än beräknat. Det innebär att överskottet är nere i drygt 20 miljoner kronor. Därför drar politikerna nu i nödbromsen. Anställningsstopp träder i kraft med omedelbar verkan, dock undantas många delar i verksamheten och anstälningsstoppet riktas främst mot administrationen. Inköpsstoppet träder i kraft om en vecka och innebär att alla inköp av allt som inte behövs för den dagliga driften stoppas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".