Västra Götaland

Fullt i vården allt vanligare

Färre sängplatser och överfulla akutmottagningar har blivit vanliga företeelser i sjukvården i Västra Götaland, enligt en ny forskarstudie.

Förlängda ambulanstransporter och fördröjd vård har blivit ocskså vanligare på grund av neddragningarna på sjukhusen. Och det drabbar patienterna, säger beredskapöverläkare Per Örtenwall.

– Det tycks bli vanligare från år till år att vi får styra om ambulanser till andra sjukhus än det de normalt skulle ha gått till, säger Örtenwall.

Förlängda ambulanstransporter och därför fördröjd vård för patienterna har blivit följden i Västra Götaland. När det blivit fel på datortomografer eller annan utrustning får patienterna undersökas på andra sjukhus, likaså om akuten är överbelastad eller sängar saknas.

Under den treårsperiod som undersökningen pågick blev det femton gånger vanligare att vårdpersonalen tvingades frångå sina rutiner. Och det här kan betyda att sjukvården vid en större olycka eller katastrof inte håller måttet, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm, som själv har arbetat på akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Vi har stora problem när det gäller tillgång till sängplatser. Det innebär att på akutmottagningarna kan patienter ligga i många timmar innan de får plats på en vårdavdelning och det är inte acceptabelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".