Borås

Boråsföretag indraget i bluffhärva

Ett seriöst Boråsföretag, Branschregistret ha blivit indragen i en härva med bluffakturor. Ett annat företag med samma namn försöker lura företagare.

Nu under sommartid ökar företag som sysslar med bluffakturor sin aktivitet. Ett blufföretag som kallar sig just Branschregistret försöker nu lura företagare. Monica Andersson i Landsbro är en av dom. Hon driver en liten butik och har nyligen fått en bluffaktura.

– Jag tycker det är jätteotäckt, säger Monica Andersson.
Monica Andersson är inte ensam om att få hem en så kallad bluffaktura. Enligt Svensk handel är det mellan 10 till 15 personer i Sverige som står bakom drygt 90 procent av alla bluffakturor och det är stora pengar som dom så kallade skojarföretagen omsätter varje år berättar Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel

I Monicas fall handlar det om ett företag som heter Branschregistret som skickat ut fakturan. Problemet är att det finns ett seriöst företag med samma namn och ett oseriöst med en annan webbadress.
– Det känns inte bra att bli förknippade med det här företaget, säger Karin Otterdahl jobbar som Kundtjänstansvarig på det seriösa företaget som finns i Borås.

Dick Malmlund på Svensk handel uppmanar folk att bestrida bluffakturor.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".