Lärare i Vårgårda känner sig utpekade foto: Bo Thorin/SR Sjuhärad

Lärare känner sig utpekade

Lärare i Vårgårda känner sig utpekade efter gårdagens rapport att Vårgårda har sämst betyg och satsning på skolan.

Orsaken är för få lärare, säger Per-Arne Häll, lärare på Fridhemskolan i Vårgårda, som inte gillar att kommunen pekas ut som sämst i Sverige.

- Vi har för få lärare och det gör att när vi ser brister hos våra elever så har vi inte resurser att möta varje elev med just det de behöver.

Vårgårda är en kommun med många skolor utanför tätorten. Per-Arne Häll menar att en orsak till bristen på lärare är att en stor del av skolanslaget går till lokalkostnader eftersom Vårgårda, enligt honom, har många små byskolor.

Men någon skolnedläggning har aldrig diskuterats i vårgårdapolitiken. Socialdemokraternas Christer Forsmark säger att skolorna är så pass stora att någon nedläggning aldrig har varit aktuell. Vid sidan om lärarbristen menar Per-Arne Häll också att orsaken till dåliga skolresultat går att söka i hemmen där det pratas nedsättande om skolan i en del familjer med studieovana föräldrar.

Men nu har kommunledningen signalerat en ökad satsning på skolan, samtidigt som eleverna i mellanstadiet klarat sig bra i de nationella proven. En ljusning är på väg och Vårgårda kommer att få bättre betyg i skolmätningen i framtiden, tror vårgårdaläraren Per-Arne Häll.

Tidigare rapportering i ämnet:

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".