Få valde att rösta i Svenljunga
EU-valet

Svenljunga åter sämst

Lägst valdeltagande i sjuhärad i gårdagens EU-val hade återigen Svenljunga kommun med 38.7%.
Dessutom gick Sverigedemokraterna starkt framåt medan det styrande partiet i kommunen, Centerpartiet, minskade mest i hela Sjuhärad. Kommunalrådet Eva Johansson (C) i Svenljunga är idag besviken över det egna partiets ras.

– Ja det är naturligtvis tråkigt. Man önskar ju alltid att man ska behålla siffrorna eller helst gå fram. Det vi kan göra är att fundera över om vi inte har drivit någon tillräckligt stark valkampanj.

Centerpartiet backade nästan fem procentenheter i Svenljunga vilket var det största tappet bland kommunerna i Sjuhärad och fick 12,6% av rösterna. Samtidigt gick Sverigedemokraterna starkt framåt i Svenljunga och fick 5,9% av rösterna vilket var mest i hela Sjuhärad.

– Vi vet ju att de här strömningarna finns och det är inte överraskande att vi får det här resultatet, säger Eva Johansson.

Svenljunga placerade sig åter längst ner på listan när det gäller valdeltagande i Sjuhärad. Trots att valdeltagande ökade med nästan sex procentenheter så hamnade Svenljunga bara på 38,5% vilket innebär att man var enda kommunen i Sjuhärad under 40% valdeltagande.

– Man ser Bryssel som något väldigt långt bort och förstår inte att det är så att väldigt mycket av det vi gör i Svenljunga kommun indirekt har betydelse över vad som är bestämt i EU.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".