Eva Berggren minns maken Sigvard som gjorde saker som ingen annan gjorde. Foto Jenny Hellström
Borås

Till minne av djurparkens grundare

Sigvard Berggren, som grundade Borås djurpark på 1960-talet, gick nyligen bort. I kväll hålls en minnesstund för honom i djurparken. Änkan Eva Berggren, minns en mångsidig man.

Sigvard Berggren växte upp i Stockholm och utbildade sig till ingenjör. Han arbetade bland annat som tekniker på LM Ericsson. Men han var samtidigt mycket intresserad av djur och natur. Redan som liten skrev han en berättelse om ett eget lejon - som han kallade Simba - många år senare blev Simba verklighet när Berggren på en resa i Afrika kom att ta hand om en lejonunge vars mamma blivit skjuten. Ett lejon som han transporterade hem till Sverige i sin bil.

Flera andra djur följde efter Simba och den första djurparken startades i Tosseryd, strax utanför Borås. Senare flyttades parken ned till där den ligger idag. Sigvard Berggren var chef fram till 1969. Då lämnade han jobbet efter en konflikt om djurhållningen med den övriga ledningen. Det ledde till en 20-årig bojkott av parken från Berggrens sida men när parken fyllde 30 var han tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista