Borås tingsrätt friade nazist

Tingsrätten friade i går en nazist som stod åtalad för hets mot folkgrupp. Han hade uttalat sig nedsättande om kriminella invandrargäng vid ett möte i Borås.
Det var den tidigare propagandachefen inom nazistiska Nationalsocialistisk front, Björn Björkqvist, som friades av en oenig tingsrätt i Borås. Han stod åtalad efter ett möte på Stora torget i Borås förra året. Under mötet höll Björkqvist ett tal där han bland annat sade att det idag råder kaos och invandrargäng runt på gatorna och rånar våra svenska ungsdomar och våldtar våra svenska kvinnor. Tingsrätten anser att det inte kan styrkas att det rör sig om hets mot folkgrupp. Enligt tingsrätten får man inte säga att invandrare är kriminella eller tala nedsättande om någon minoritet, då är det hets mot folkgrupp. Men här har Björkqvists istället pekat ut personer som begått eller begår brott och han sa inte att alla invadrare är kriminella. Björkqvists uttalande omfattas inte av lagen, enligt tingsrätten. Rättens ordförande och en nämndeman var av en annan åsikt och ville fälla för hets mot folkgrupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".