Sjuhärad

Medicin till parkinsonsjuka stoppas

Nu stoppar Sahlgrenska dyra läkemedel till patienter som har neurologiska sjukdomar, som MS och Parkinsons.
Läkemedlen blir för dyra och Sahlgrenska vill nu att exempelvis SÄS hjälper till med kostnaden.

Nya läkemedel har de senaste åren gett nytt hopp till patienter som har neurologiska sjukdomar, som MS och Parkinsons.Men läkemedlen är dyra, såpass dyra att vissa nu stoppats på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Sahlgrenska anser att tex lsarettet i Borås borde vara med och med att betala läkemedlen när man skickar patienter till Göteborg.

– Medicinerna är så dyra att de spräcker budgeten helt och hållet, säger Björn Holmberg, chef för Sahlgrenska sjukhusets motorikcentrum.

I takt med att vi lär oss allt mer om hur hjärnan fungerar kommer det också nya läkemedel som ger hopp för personer som har neurologiska sjukdomar. Bara under den här våren har det införts 17 nya läkemedel.

Men bakom läkemedlen döljer sig åratals forskning och stora utgifter, pengar som läkemedelsföretagen nu vill hämta hem.

Läkemedlet Duodopa ges till vissa Parkinsonspatienter. Det kostar 1000 kronor per patient och dag. En dyr behandling, men som enligt Björn Holmberg ger effekt men de dyra behandlingarna spräcker sjukhusens läkemedelsbudgetar.

I Västra Götaland är det Sahlgrenska som får betala även för patienter som andra sjukhus skickar dit.

 I Västra Götalandsregionen borde hemsjukhusen vara med att betala Sahlgrenskas läkemedelskostnader anser Björn Holmberg och de neurologiskt handikappades riksförbund, NHR, efterlyser en utjämningsfond där rika landsting delar med sig till fattiga.

Björn Holmberg tycker att del är fel att enbart titta på läkemedelskostnaderna, eftersom friskare patienter också belastar samhället mindre.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".