Borås

AB Bostäder går emot rökförbud

På måndag tar kommunstyrelsen i Borås beslut om rökfri arbetstid för alla anställda inom Borås Stad. Ett beslut som väntas börja gälla från och med 1 januari nästa år. Men två av de kommunala bolagen går emot förslaget.

Det kommunala bostadsbolaget AB Bostäder går alltså emot rökförbud. Bolagets informatör Cecilia Hallström menar att tanken med en rökfri arbetstid är god men att den kontroll av de anställda som det troligen kommer innebära inte är bra:
--Då får man ett väldigt kontrollerande arbetssätt i den här frågan och vi tror inte på det.

Flera kommuner i Sverige har redan infört rökfri arbetstid och det kommer i borås innebära att anställda endast får röka före och efter arbetstid samt lunchen, det vill säga inte under några andra pauser eller liknande. Man kommer heller inte att kunna använda sig av flextid enligt förslaget.

Samtliga kommundelsnämnder hör till de som tillstyrker förslaget, men AB Bostäder och djurparken avstyrker, förslaget bland annat med hänsyn just svårigheten att följa upp att det verkligen efterföljs.

Och en av AB Bostäders bovärdar Mikael Ohlsson, håller med om de svårigheter som det innebär: --Jag tror att det blir en slags misstro som skapar fel signaler.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".