Räddningstjänsten

Polisen sen till olycksplatser

Räddningstjänsten i Borås riktar skarp kritik mot polisen i Västra Götaland. Sedan polisen flyttat ledningscentralen till Göteborg tar det för lång tid för polisen att komma fram till olyckor.

– Istället för livräddning får vi dirigera trafik, säger stabschefen Lars-Erik Sandin.

Polisens hjälp vid olycksplatser är viktig, säger Lars-Erik Sandin, för att räddningstjänstens personal tryggt ska kunna hjälpa olycksdrabbade.

– Detta händer nästan alltid. Det är inte ovanligt när vi åker från olycksplatsen att vi möter polisen, vi har mött med blåljus också, på väg dit.

Men det har skett en klar försämring de senaste åren och polisen kommer allt senare, säger han och han ser ett klart samband med att polisen 2004 flyttade sin ledningscentral till Göteborg från Borås.

– För vår del är den en väldig försämring. Polisledningen måste våga titta på och diskutera detta.

Fredrik Ivansson är styrkeledare inom räddningstjänsten i Borås och var med på en bilolycka för en vecka sedan på Kungsleden i centrala Borås som är tungt trafikerad. Polisen kom till platsen först när räddningstjänsten var klar på platsen.

– De kom 25 minuter efter insatsen. Det är frustrerande när man åker ut på olyckor – kommer polisen eller inte.

Erik Siverbo är chef för polisens länskommunikationscentral i Västra Götaland.

– Det är trist att notera att de finns de här synpunkterna, säger han. Då är det jätteviktigt att vi i samverkan tittar på bristerna och ser var åtgärder behöver sättas in.

Har det blivit en försämring sedan ledningscentralen flyttade från Borås till Göteborg?

– Det är inte vår uppfattning att det har blivit det.

För en vecka sedan inträffade en bilolycka på den tungt trafikerade Kungsleden i Borås, men polisen kom först när räddningstjänsten var klar, runt 25 minuter senare. Detta är en av de incidenter som räddningstjänsten har reagerat på.

– Det känns jätteangeläget att titta på just den händelsen och se var någonstans det brast, säger Erik Siverbo.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se