Rungande nej till euro i Sjuhärad

Sjuhäradsborna sa ett rungande nej till euron vid gårdagens folkomröstning. Allra mest negativa var väljarna i Herrljunga och Vårgårda.
Mest positiva till euron i Sjuhärad var boråsarna och tranemoborna. I Borås röstade drygt 40 procent ja och i Tranemo dryga 37 procent. Men för övrigt var sjuhäradsborna mer negativa till euron än riksgenomsnittet. Allra mest nej blev det i Herrljunga och Vårgårda, där nästan 69 procent var emot en gemensam europeisk valuta. Vårgårda var för övrigt det starkaste nejfästet i Sjuhärad även under folkomröstningen om inträdet i EU 1994. På tredje plats bland Sjuhärads nejsägare i gårdagens omröstning följde Svenljunga kommun med 66 procent nejröster. Generellt sett var valdeltagandet högt, och allra högst var det i Vårgårda och Bollebygd där över 85 procent gick till valurnorna. Men lokalt var det ännu högre. I Ornunga, Ljungsarp samt delar av Örby och Brämhult röstade över 90 procent. Allra flest ja röster i Sjuhärad avgavs i Rydbolholms valkrets där 57,6 procent röstade ja och bara 40,4 procent nej. Även i en del andra av valkretsarna i Borås fick ja flest röster , det var i Brämhult, i Centrum, i Villastan och på Norrmam och Bergdalen och i Sparsör/Frufällan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".