Fristad

Europas första plastbåt prisas

På rampen ute vid Almenäs småbåtshamn i Borås sjösattes i helgen Sveriges och Europas första kulturminnesmärkta plastbåt. Av en tillfällighet kom Jan Olsson från Fristad, och Anita Österlund från Borås över båten för ett år sedan.

Allt började då Jan Olsson skulle ha tag i en billig båt till sina barn. På internet hittade de en båt till salu i Svenljunga för 4500 kronor - en båt som ett äldre brödrapar fiskat med i 25 år i Åsunden.

Båten var inte i något vidare skick, men det visade sig att båten inte var vilken båt som helst. Det handlade om en Realloy Pilen - en extremt ovanlig träbåt med plastskrov.

Av en tillfällighet upptäckte Jan en graverad metallplatta nere i båten, och den ledde paret vidare till båtens ursprung.
Det visade sig att båten byggts 1954 på Kordaverken på Orust, konstruerad av Lage Eklund.

Det här var mitt i brytningstiden då plasten just kommit, men innan man lämnat trä som båtmaterial.
Båtskroven göts där helt i plast, men överbyggnaden gjordes fortfarande i trä. Snart upptäckte man dock att det bildades bubblor inne i skroven och metoden övergavs snabbt. Därför blev produktionsserien mycket kort, och bara ett tiotal exemplar tillverkades.

Jan och Anita besökte varvet och fick då klart för sig att detta var det enda exemplaret som fanns kvar. Efter det beslöt de att restaurera båten och efter ett halvt års arbete var den så klar för båtmässan i Göteborg i februari. Där väckte Arö 1, som den heter, stor uppmärksamhet.

Efter båtmässan skickades en ansökan om kulturminnesskydd in till Sjöhistoriska museet. Då Sverige nyligen blev det första landet i Europa att börja kulturminnesskydda fritidsbåtar har nu Arö 1 blivit den första K-märkta plastbåten. De andra sju båtarna som blev först ut var nämligen alla rena träbåtar.

Efter att beskedet kom för en vecka sedan har livet förändrats för Jan och Anita. Sveriges kulturminnesentusiaster svärmar runt den smått unika motorbåten, och senare i sommar ska båten få sin utmärkelse på en uppvisning för veteranbåtar i Borensberg.