Bullrigt för boråsarna

Tolvtusen människor, eller var femte person som bor i de centrala delarna av Borås, utsätts för allt för höga bullernivåer. Det visar en färsk kartläggning som Miljöskyddskontoret har gjort i samarbete med Statens Provnings- och forskningsinstitut, SP.
Sture Larsson-Jones på miljöskyddskontorret har varit ansvarig för kartläggningen. Han menar att det finns många fastigheter som nu behöver åtgärdas. 1300 fastigheter är identifierade i Borås; med hjälp av avancerade datakörningar har man letat upp dem. Av dessa ligger 300 fastigheter utefter vägar och gator där kommunen har ansvar. Restarande har Vägverket ansvar för. Naturvårdsverket riktlinje säger att inga gator o vägar får bullra mer än 65 decibel. Bullret går att minska inomhus, framförallt genom att sätta in andra fönster. Totalt räknar Miljöskyddskontoret att det kostare drygt 13 miljoner att åtgärda de fastigheter kommunen har ansvar och statsbidrag täcker ungeför halva kostnaden. Men om en sanering kan börja redan nästa år för de många tusen boråsarna är dock oklart, enligt Sture Larsson Jones.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".